
I FrP forstår man idrettslederen fra BUL svært godt og mener at man kan hjelpe til ved å slippe inn andre spillselskap.
Foran stortingsvalget i 2013, vil partiet søke støtte på borgerlig side for sitt syn om blant annet lisensiering av spillemarkedet i Norge. Å åpne for andre spillaktører mener de vil bety mer penger til frivillighet og statskassen.
– Vi ser bare vinnere gjennom en lisensiering. Det er kun positivt om Norsk Tipping får reel konkurranse på hjemmebane. Vi ser for oss en viss prosentsats i lisensavgift knyttet opp mot omsetning. Dette vil gi store summer til idrett og frivillig sektor som er de store taperne under den sittende regjerning, sier styremedlem i Frp sin stortingsgruppe, Øyvind Korsberg.
Han føler seg trygg på at resten av den borgelige fløy vil slå følge. Det betyr i så fall at mulighetene for en utredning er til stede. FrP mener at den største feilen Norsk Tipping har begått siden starten, er at man ikke har vist evne til å fornye seg.
– Uten reel konkurranse så har Norsk Tipping blitt for satt og fornøyd med seg selv. Det bekreftes bare ytterligere av alle pengene som nordmenn spiller for over Internett. Uansett hva vi politikere gjør, så kan vi ikke hindre eller kriminalisere folk som ønsker å spille andre steder enn hos Norsk Tipping. Da må vi kutte alle strømkabler og telefonlinjer ut av Norge i så fall. Den tankegangen er på linje med regimer Norge ikke er tjent med å bli sammenlignet med, sier Øyvind Korsberg.
Vil gi til bredde
Spillemidler og 296 millioner i Grasrotandel er altså ikke nok til å drifte breddeidretten i Norge. I følge Lotteritilsynet spilles det for minimum 5 milliarder hvert år over Internett til andre bookmakere enn Norsk Tipping. Den eneste som gir støtte tilbake til breddeidretten i Norge av sitt overskudd, er Norgesautomaten.com. De ivrer etter å gi mer penger, men da må norske politikere endre lovverket.
– Dersom det hadde vært innført et lisensregime i Norge, der spillselskapene måtte betale 20 prosent skatt som i Danmark, ville den norske stat og norsk idrett tjent ca 400 millioner kroner i året. Dette er moderate anslag beregnet ut fra Lotteritilsynets egne tall, sier Bjørn Grene i NorgesAutomaten.com.
De 400 millionene hadde utvilsomt Henriksen og hennes medlemmer hatt god bruk for til drift av de flotte anleggene Norsk Tipping delvis har finansiert gjennom spillemidlene. Forståelsen, i følge Grene, hos norske politikere er totalt fraværende på området.
– Vi antar at dette er mye penger, selv for den norske stat. I tillegg vil staten med et lisenssystem få kontroll over tilnærmet alt av spill nordmenn bedriver. Her står altså en samlet bransje og sier «Vi vil la oss kontrollere av Den Norske Stat, og vi vil betale skatt og støtte norsk idrett og kultur », så jeg kan ikke begripe hvorfor ikke norske politikere ønsker dette. Det må rett og slett skylles uvitenhet eller mangel på vilje til å forstå, avslutter Bjørn Grene i NorgesAutomaten.com.
Gunn Heidi Henriksen ønsker ikke i skrivende stund å begi seg inn på diskusjonen rundt tanken om å slippe til andre spillselskap.